YUZU, YUZA, YUJA, YÓUZI – čo to Yuzu vlastne je?

VITAMÍN C + ANTIOXIDANTY

Neexistuje dostatok superlatívov na opísanie citrusu yuzu! Obrovské množstvo vitamínu C a antioxidantov, neodolateľná antistresová vôňa, mimoriadna exotická chuť – a to všetko bez kofeínu! Ochutnaj a presvedč sa!

YUZU V KOZMETIKE

V aromaterapii a kozmetike je yuzu jednoducho poklad! Jeho silná neodolateľná aróma totiž prináša pocit uvoľnenia, pomáha načerpať energiu a celkovo povzbudzuje unavený organizmus. Ruku na srdce, kto to v dnešnej dobe nepotrebuje?

lemon-yuzu-2

CITRUSOVÝ PLOD

Plod yuzu je na rozdiel od ostatných citrusov maličký. Obsahuje veľa kôstok a málo šťavy. Má skôr horkú chuť, preto si ho len málo gurmánov vychutnáva čerstvé. Aby z tohto vzácneho plodu neprišlo nič nazmar, spracováva sa celý, so všetkým. Na klasický yuzu tea sa spracováva hlavne kôra s dužinou a šťavou. Kôstky yuzu sa potom využívajú pri výrobe rôznych aróma olejov.

PESTOVANIE YUZU

Zrelé, nádherne žlté yuzu sa zberá na jeseň, čerstvé plody ale veľmi dlho nevydržia. Dôvtipní farmári však prišli na spôsob, ako ovocie spracovať, aby si zachovalo svoju špecifickú chuť a zdravé látky – plody yuzu vykôstkujú, nakrájajú a zmiešajú s medom a cukrom v pomere 50 : 50. Takto spracovaný materiál potom používajú celoročne na výrobu ďalších yuzu produktov. Kvalitu yuzu tea preto poznáš podľa obsahu tejto suroviny.

RECEPTY Z YUZU

Yuzu ako super-citrus je čím ďalej obľúbenejší na celom svete, hlavne kvôli tomu, ako skvele chutí s ďalšími surovinami. JJe jedno, či ide o horúce alebo studené, alko alebo nealko nápoje, s yuzu možno urobiť aj nepredstaviteľné množstvo dezertov. Skrátka, fantázii sa medze nekladú. Inšpiruj sa na našom blogu.

pagoda (1)

HISTÓRIA YUZU

Citrus yuzu sa objavil približne pred 1 200 rokmi v starovekej Číne, odkiaľ sa dostal do Južnej Kórey a do Japonska. Yuzu dodnes rastie hlavne v týchto krajinách a prevažná väčšina úrody sa taktiež spotrebuje tu vďaka miestnym, ktorí yuzu používajú vo svojich tradičných receptoch. Preto je yuzu vo svete relatívne vzácne a patrí k najdrahším citrusom na svete. Za 1 kg čerstvého yuzu zaplatíš viac ako 40 euro.

Marakuja, Kristovo ovocie, mučenka jedlá, Passion Fruit

Zázrak plný vitamínov a prospešných látok

Plod marakuje je cenným zdrojom vitamínov A, B a C, ktoré podporujú imunitný systém. Predovšetkým semienka v marakuji majú vysoký obsah antioxidantov s protizápalovým účinkom. Dužina obsahuje veľké množstvo vlákniny, železa a draslíku. Vláknina je nenahraditeľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka, železo dodáva nášmu telu energiu a draslík podporuje zdravé srdce.

Exotická marakuja

Marakuja je popínavá teplomilná rastlina. Plody sú guľaté, modrofialové a dorastajú do veľkosti až 10 centimetrov. Samotný plod je veľmi šťavnatý, v žltooranžovej dužine je veľké množstvo semienok. Marakuja patrí vďaka výbornej sladkokyslej chuti a výraznej vôni k najobľúbenejším druhom exotického ovocia.

drink

Recepty z marakuje

Aromatická chuť marakuje sa výborne hodí do ľadových alkoholických i nealkoholických nápojov. Marakuja vďaka svojmu exotickému vzhľadu a chuti krásne ozdobí a dochutí dezerty, zmrzlinové poháre, torty, koláče alebo palacinky. Inšpiruj sa [odkaz na recepty] [odkaz na recepty] a neboj sa experimentovať!

pagoda (1)

História marakuje

Marakuja pochádza z Južnej Ameriky, z Brazílie. Traduje sa, že ju tak v 16. storočí pomenovali katolickí misionári zo Španielska, ktorí v nej videli symboliku ukrižovania Ježiša Krista. Kvety im pripomínali tŕňovú korunu, okvetné lístky desiatich apoštolov, popínavé liany bičovanie. Preto sa rastline hovorí aj mučenka alebo Kristovo ovocie. Dnes sa marakuja pestuje nielen v Južnej Amerike, ale aj v Austrálii alebo Ázii.

Zázračný zázvor

Sila prírody

Zázvor je už niekoľko tisícročí obľúbený v tradičnej východnej medicíne. Zázvor je cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Zoznam liečivých účinkov tejto superpotraviny je dlhý, medzi tie najpodstatnejšie patrí podpora obranyschopnosti organizmu, silné antioxidačné účinky, podpora trávenia a dýchacích ciest.

Poklad skrytý v zemi

Vieš, že zázvor dorastá až do výšky 1,5 metra, pripomína trstinu a jeho kvety vzhľadom pripomínajú orchideu? Sila tejto nenápadnej rastliny sa ale ukrýva pod zemou, v žltom podzemku v hnedej šupke, ktorý všetci tak dobre poznáme. Zázvor má veľmi výraznú, pikantnú chuť a špecifickú vôňu.

drink

Zázvor v kuchyni

Zázvor hrá dôležitú úlohu predovšetkým pri príprave jedál ázijskej a stredovýchodnej kuchyne. Pridáva sa do sladkých i slaných jedál, marinád a šalátov či dezertov. Výborný je ale aj v nápojoch ako sú limonády alebo alkoholické koktejly, najmä v kombinácii s medom a citrónom.

pagoda (1)

História zázvoru

História zázvoru siaha 2000 rokov dozadu, do oblasti Ázie, presný pôvod však nie je úplne jasný. Do Európy sa zázvor dostal vďaka Feničanom. Liečivý zázvor je od nepamäti využívaný v tradičnej ázijskej, arabskej a indickej medicíne. Vďaka ostrej aromatickej chuti patrí i k obľúbeným koreniam.